Ihana kevät! Vai onko…?

Aurinko paistaa ja räystäät tippuu. Yöllä reilusti pakkasta. Se olisi rinneyrittäjän näkökulmasta ihanne kevät. Mutta kuten tiedämme, aina ei mene kuten Strömsössä..

Sää on tämän paletin haastavin palikka, johon emme voi vaikuttaa. Mutta siihen voimme, kuinka tulemme toimeen sään kanssa niin, että kausi jatkuu hyvissä ja turvallisissa olosuhteissa pääsiäiseen saakka. Vaikkakin se vaatii välillä kipeitäkin päätöksiä.

Päätökset pohjautuvat aina tarkkaan harkintaa ja monen asian huomioon ottamiseen. Tänä keväänä näitä tilanteita on ollut useita ja asiakkaan näkövinkkelistä niitä voi välillä olla vaikea ymmärtää. On nimittäin helppo verrata muutaman sadan kilometrin päässä oleviin keskuksiin tai muistella edellistä kautta, kuinka silloin oli sitä ja tätä. Talvet eivät kuitenkaan ole veljiä keskenään eivätkä keskukset vertailtavissa, eivät edes vaikka sijaitsisivat samassa tunturissa.

Aloitimme lumettamisen syksyllä isolla riskillä. Sähkön hinta oli tapissa ja maa ei ollut routinut kunnolla. Aloitimme kuitenkin, sillä halusin, että kausi alkaa hyvissä ajoin ennen joulua. Koin sen velvollisuudeksemme kausikortin ostaneita kohtaan. Harmiksemme lumetusjakso jäi tuolloin lyhyeksi, mutta saimme kuitenkin avattua 10.12.2022, joka niissä olosuhteissa oli pienoinen ihme.

Lumetusolosuhteet eivät tänä talvena ole olleet missään vaiheessa hyvät, vaan talvi tehtiin väkisin. Tämä näkyy mm. siinä, ettei lunta ole niin paljoa, kuin olisimme halunneet sitä saada tehdyksi. Tästä syystä mm. parkit eivät olleet sellaiset kuin olimme suunnitelleet. Lisäksi sahaava keli lähes koko kauden ajan on tehnyt rinteen ylläpidon erittäin haastavaksi ja työlääksi. Ja pitkin kautta on ollut useampikin hetki, kun olemme joutuneet miettimään, voidaanko rinnettä ylipäänsä avata. Onneksi näin ei ole jouduttu tekemään kuin aivan alkukaudesta ja nyt.

Sulkemispäätöksen taustalla on aina monta syytä sekä kokonaisharkinta, joka peilautuu myös sääennusteeseen. Nyt tänä keväänä vettä on satanut todella runsaasti ja se on mennyt täysin lumen läpi. Vesi solisee lumen alla. Pikkupakkanen ei enää koveta rinnettä läpeensä kovaksi eli se kovettuu lähinnä vain pinnasta. Vaarana on, että se pettää rinnekoneen alla ja lumi lähtee laattana liikkeelle.

Nyt sääennusteissa alkuviikolle luvattu runsas lumisade on näin maaliskuussa harvinaista herkkua sekä balsamia vesisateiden aiheuttamille haavoille, etenkin kun lunta on rinteessä paikoin vain 3cm. Keväinen sanonta ”uusi lumi on vanhan surma” pitää varsin usein paikkansa ja jottei näin kävisi, pyrimme ajamaan uuden lumen kiinni rinteen pintaan aina optimaaliseen hetkeen. Tästä syystä olemme tällä viikolla kiinni alkuviikon päivät, jotta pääsemme työstämään rinnettä sääolosuhteiden mukaan.

Ymmärrän, että etenkin junioreita sulkemispäätös harmittaa, kauden lähestyessä loppuaan. Tällä kaikella pyritään kuitenkin vain ja ainoastaan siihen, että kausi ylipäätään jatkuu 9.4. saakka. Ja meille tyypilliseen tapaan niin hyvissä olosuhteissa kuin se vaan on mahdollista. Sillä Tornimäen ankkurin varteen hypätessäni lupasin niin teille asiakkaille kuin itselleni, että meillä rinteet ovat aina hyvässä kunnossa. Ja sen lupauksen takana olen edelleenkin. Vaikkakin se välillä vaatii tällaisia kipeitäkin päätöksiä.

Onnekseni olen saanut ympärilleni erittäin joustavan henkilökunnan, joka elää kanssani hetkessä ja on valmis nopeisiinkin liikkeisiin. Tämä mahdollistaa sen, että pystymme reagoimaan muuttuneisiin tilanteisiin ketterästi ja myös toisin päin, avaamalla ennakkotiedoista poiketen jo aiemmin, mikäli olosuhde sen sallii. Toivottavasti nytkin näin! Joten seuraa ilmoitteluamme somessa sekä täällä nettisivuillamme.

Kiitos ymmärryksestänne.
Heidi

Välineiden vuokraus

Katso lisää